Kumoaa varotoimenpiteet
Elintarviketurvallisuuden tiedekomitea (VKM) arvioi Norjan elintarviketurvallisuusviranomaisen toimeksiantona kalan syömisen etuja ja riskejä. Mietintö on päivitys komitean vuonna 2006 julkaisemaan arviointiin. Tuloksena on, että komitea on nyt poistanut muutamia vuonna 2006 esitettyjä kalojen syöntisuosituksiin liittyviä varauksia:

– Ei ole enää syytä sanoa, että hedelmällisessä iässä olevien naisten ja tyttöjen tulisi terveyssyistä rajoittaa rasvaisten kalojen syöntiä, raportissa todetaan.

Merkittävästi alhaisempi ympäristömyrkkyjen määrä
Syynä on, että pyydetyissä kaloissa ei ole havaittu merkittäviä muutoksia ympäristömyrkkyjen pitoisuuksissa vuoden 2006 jälkeen. Viljellyn lohen ympäristömyrkkypitoisuudet ovat kuitenkin vähentyneet huomattavasti, ja rasvaiset viljellyt kalat sisältävät nyt merkittävästi vähemmän ympäristömyrkkyjä kuin esimerkiksi rasvaiset villikalat.

– Viljelty lohi sisältää nyt 70 prosenttia vähemmän PCB-yhdisteitä ja dioksiineja kuin vuonna 2006. Elohopean osalta viljellyn lohen pitoisuus on puolittunut. Siksi nykypäivän tasoilla kalan tärkeimpien ympäristömyrkkyjen PCB-yhdisteiden, dioksiinien ja elohopean arvoissa rasvaisten ja vähärasvaisten kalojen kesken ei ole suuria eroja, eikä niistä saa haitallisia määriä vierasaineita, raportti toteaa.

Selityksenä viljellyn lohen ympäristömyrkkyjen vähenemiseen todetaan, että nykyisin suurempi osa kalanrehusta on kasviperäistä verrattaessa vuoteen 2006.

Suosittelemme kalaa ja kalatuotteita
– Suosittelemme syömään kalaa aterioilla kaksi tai kolme kertaa viikossa. On ilahduttavaa, että tämä raportti antaa kaloille ruokavaliosuositukset. Se myös osoittaa, ettei ole perusteita erityisiin varotoimenpiteisiin raskaana olevien tai hedelmällisessä iässä olevien naisten keskuudessa. Päinvastoin, se osoittaa, kuinka tärkeätä tälle ryhmälle on kalan syöminen, koska on hyvin dokumentoitu, että äidin nauttima kalaruoka vaikuttaa positiivisesti sikiöiden ja imeväisikäisten lasten hermoston kehitykseen, sanoo Helsedirektoratetin osastopäällikkö Knut-Inge Klepp.

Lue lisää täältä (norjaksi) HER.