Ruotsin kalatalousyhdistys Fiskbranchens Riksförbundin tilauksesta Research Institutes of Sweden (RISE) on laatinut tieteellisen tutkimusraportin viljellyn lohen terveysvaikutuksista. Raportin mukaan viljelty lohi on ravitseva elintarvike ja siihen liittyy monia myönteisiä terveysvaikutuksia.

Viljellyssä lohessa on neljää tärkeää ravintoainetta: D-vitamiinia, seleeniä, Omega-3-rasvahappoja ja jodia. Raportissa todetaan myös, että haitallisia aineita on selvästi raja-arvojen alapuolella.

Kalalla ja muilla merenelävillä on todistetusti monia hyviä terveysvaikutuksia. Tutkimukset osoittavat, että kala sisältyy usein terveellisiin ruokailutottumuksiin ja vaikuttaa siten myös parempaan vastustuskykyyn. Kalan kulutus on yhdistetty muun muassa pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen, tulehdussairauksien ja tietyntyyppisten syöpien riskiin.

Viljellyssä lohessa on runsaasti omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja seleeniä. Kaikilla kolmella ravintoaineella on positiivisia vaikutuksia terveyteen. Esimerkiksi vähäistä Omega-3-rasvahappojen saantia pidetään yhtenä ruokavalioon liittyvänä riskitekijänä.

Norjan lohenkasvatuksessa antibioottien käyttö on koko Euroopan eläintuotannon alhaisin. 

Viljeltyyn loheen liittyy useita väärinkäsityksiä, joista osa koskee haitallisten aineiden määrää. Norjan lohenkasvatuksessa antibioottien käyttö on koko Euroopan eläintuotannon alhaisin. RISE:n raportissa todetaan myös, että viljellyssä lohessa haitallisten aineiden, kuten dioksiinien, raskasmetallien, antibioottien ja torjunta-aineiden, pitoisuudet ovat erittäin vähäiset ja selvästi alle raja-arvojen.

- Sekä ei-toivottujen aineiden että Omega-3-rasvahappojen pitoisuudet ovat laskeneet, kun kalajauhon ja kalaöljyn osuus rehussa on pienentynyt. Viljellyn lohen Omega-3-rasvahappojen pitoisuus on kuitenkin edelleen korkea verrattuna moniin muihin elintarvikkeisiin, Elinor Hallström sanoo.

Lue koko tutkimusraportti (ruotsiksi) TÄSTÄ.

Lähde: Fiskbranchens Riksförbund (Ruotsin kalatalousyhdistys)