- Sinun pitää syödä kalaa ja vihanneksia, niin sinusta tulee terve ja vahva tyttö!

En ole varmaankaan ainoa, joka on kasvanut aikuiseksi näiden rakastavan isoäidin sanojen saattelemana. Lapsuudessani Lofooteilla ja isoisän kanssa, joka hoiti kalavastaanottoa, ruokalistalla oli usein myös kaloja. Itse asiassa sunnuntaipäivällisellä  oli tarjolla yhtä lailla ruijanpallasta ja smetanaa, kuin pihviä ja béarnaisekastiketta.

Näistä lähtökohdista tuskin oli tarvetta niin kovasti korostaa sitä kalan syömistä. Kasvisten kanssa sanomista olisi kyllä voinut olla enemmänkin. Keitettyä porkkanaa, raastettua porkkanaa ja porkkanalaatikkoa voidaan tuskin mitenkään määritellä "vihreäksi salaatiksi". Mutta se teki hyvää – lisäke, jota aina rohkaistiin syömään, jotta kasvaa terveeksi ja vahvaksi.

Nykyään keskittyminen siihen, mitä syömme, on suurempaa kuin koskaan ennen. Nyt ei kuitenkaan ole tärkeätä ainoastaan oma terveys. Väestönkasvu maapallolla saavuttaa uusia ennätyksiä, sademetsät häviävät, jää sulaa ja lämpötila nousee vaarallista vauhtia. Näistä syistä on tärkeää syödä terveellisen lisäksi "kestävää", jotta meidän jälkipolvet saisivat perintönä terveellisemmän maapallon.

Ruokavalio-ohjeita on monia, ja kehotuksia vielä enemmän. Meidän pitäisi "vähentää hiilijalanjälkeä", "syödä lähiruokaa" ja "puhtaampaa, vähän käsiteltyä ja jalostettua". Yleensä kaikkea markkinoidaan kutsulla "Syö vihreämmin!" minkä jälkeen seuraa usein joukko neuvoja ja vinkkejä "sinulle, joka haluat siirtyä vegaaniseen ruokavalioon".

Ja tätä hämmästelen. Tietenkin olen ihastellut iloisena kaiken värisiä kasviksia ja vihanneksia isoäidin keittiössä. Mutta onko tosiaan niin, että kalat ovat viimeisenä kepposenaan jättäneet kasvikset yksin pelastamaan sekä meidät että maapallon?

Siispä luen. Googlea ja tutkimuksia. Kuuntelen ja opin. Tutkijoilla, ympäristöjärjestöillä, bloggaajilla ja ravitsemusasiantuntijoilla on kaikilla paljon sanottavaa asiasta. Mutta vaikuttaa siltä, että enimmäkseen kasviksista. Niistä voi lukea tarttuvissa otsikoissa, sitaateissa ja ns. "Ilmastoystävällisissä resepteissä". Vihreä valinta ei todellakaan ole vain terveellinen ja kestävä. Se on myös trendikäs!

Joten luen lisää. Eteenpäin tekstejä. Sitaattien ja lainausten taustoja. Ohitan tarttuvat otsikot ja kaikki suositut kasvisvinkit. Ja sieltä löydän sen; isoäidin elämänviisaus jalostettuna tieteellisillä sanoilla ja lauseilla. Kyllä - kala on edelleen terveellistä, norjalaiset merenelävät ovat paljon lähempää kuin monet syömämme kasvikset ja vihannekset, ja merenelävät ovat käytännössä paljon vastuullisempaa kuin liha! Ja ajatelkaa sitä: norjalaiset syövät edelleen aivan liian vähän "sinistä", sekä oman että planeetan terveyden kannalta. Tai kuten isoäiti todennäköisesti sanoisi:
- Sinun täytyy syödä kalaa ja kasviksia, niin sekä sinusta että maapallosta tulee terve ja vahva tyttöni!

Joten isoäidin lempeä huomautus ei ole loppujen lopuksi ollut vanhentunutta viisautta. Vihreä painopiste olisi yhtä hyvin voinut olla sininen. Ellei rapea kaali olisi ollut niin paljon seksikkäämpi kuin tukeva turska. Vai onko se todella niin?

Valitsen itse sinisen, lisäkkeeksi runsaasti vihreää. Koska sininen on mielettömän hyvää, niin makuaistille kuin kehollekin, ja ei vähiten maapallolle!

 

Tarinan on kirjoittanut: Kristel Pedersen, henkilöstöjohtaja Insula Konserni