NORM-VET vuosikertomuksen uudet tilastot antibioottien käytöstä Norjan vesiviljelyssä vahvistavat, että lohiteollisuus on onnistunut minimoimaan antibioottien käytön. Vuonna 2019 lohenviljelylaitoksille annettiin vain 16 antibioottireseptiä, mikä on kaikkien aikojen alhaisin määrä. Tämä tarkoittaa, että 99 prosenttia norjalaisesta lohesta tuotetaan kokonaan ilman antibioottikäsittelyjä.

Viljellyn lohen tautien antibioottihoidot ovat vähentyneet jatkuvasti ajan saatossa. Vuoden 2018 alhaisesta tasosta lähtien antibioottien vähennys jatkui 77 prosentilla vuonna 2019. Tehokkaiden rokotteiden ja kalojen hyvinvointiin keskittymisen ansiosta norjalaisten antibioottien käyttö meriviljellyssä lohessa on vähentynyt 99 prosenttia vuodesta 1980 lähtien.

Norjassa ei ole koskaan tuotettu niin paljon lohta kuin vuonna 2019, vaikka antibioottien käyttö on vähentynyt. Tämä on seurausta siitä, että keskipisteessä ovat olleet kalojen hyvinvointi ja teollisuuden elintarviketurvallisuus. Vuonna 2019 Norjan rannikon vuonoissa viljeltiin 1,3 miljoonaa tonnia lohta. Teollisuus käytti vain 222 kg antibiootteja. Norjan lihateollisuustuotannossa käytettiin antibiootteja 4673 kg ja sekin katsotaan kansainvälisesti erittäin alhaiseksi.

Kalatoimialan laajasta tutkimustyöstä ja dokumentaatiosta huolimatta viljellystä lohesta ja antibiooteista on edelleen vääriä uskomuksia. Monet ihmiset ajattelevat, että lohen antibiootit ovat ongelma lohen kasvatuksessa. Tutkimuksissa on kuitenkin hyvin todistettu, että antibioottien käyttö on ollut lähellä nollaa monien vuosien ajan. Kuluttajat voivat luottaa siihen, että norjalainen lohi on antibiootiton, turvallinen ja terveellinen valinta lautaselle.

Vuoden 2019 NORM-VET-raportti on kahdeskymmenes vuosittainen painos, joka esittelee tietoa antibioottiresistenssistä ja antibioottien käytöstä Norjan tuotantoeläinkasvatuksessa ja elintarviketuotannossa. Lue NORM-VET-2019-raportti (norjaksi) TÄSTÄ.